Raspberry PI 3 + Cellv1.0 - Blue LED but no SMS

The SparqEE CELLv1.0 device.
User avatar
donjohnii
Site Admin
Posts: 686
Joined: Tue Jul 30, 2013 2:19 pm

Re: Raspberry PI 3 + Cellv1.0 - Blue LED but no SMS

Postby donjohnii » Sat Dec 17, 2016 10:35 am

gersbrett wrote:I have the same issue: RPi II with Jessie, blue light but no sms sending possible.

It hangs on the at_cmgf() command of the SparqEE module, where it prints:

Code: Select all

INFO:       CMD: Full


and then goes into an endless loop.

Has anyone a solution to this?


If it goes into an endless loop, it sounds as though the inittab is still pointing to the serial port. Make sure that line is commented out as noted in the setup instructions.

If this isn't the case let me know, but I have seen that behavior and the above was my solution. I assume you mean you can't do SMS or anything really.

gersbrett
Posts: 4
Joined: Sat Nov 05, 2016 3:19 am

Re: Raspberry PI 3 + Cellv1.0 - Blue LED but no SMS

Postby gersbrett » Sat Dec 17, 2016 11:23 am

As tomatorain has pointed out: there is no inittab in Jessie. Where can I find that instructions you are talking about so that I can have a look how to implement this into systemd?

gersbrett
Posts: 4
Joined: Sat Nov 05, 2016 3:19 am

Re: Raspberry PI 3 + Cellv1.0 - Blue LED but no SMS

Postby gersbrett » Sat Dec 17, 2016 11:39 am

It could also be an issue with the cmdline.txt. This is what it looks now:

Code: Select all

dwc_otg.lpm_enable=0 console=serial0,115200 console=tty1 root=/dev/mmcblk0p7 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait quiet splash plymouth.ignore-serial-consoles


Can the mistake be in here?

User avatar
donjohnii
Site Admin
Posts: 686
Joined: Tue Jul 30, 2013 2:19 pm

Re: Raspberry PI 3 + Cellv1.0 - Blue LED but no SMS

Postby donjohnii » Sat Dec 17, 2016 12:01 pm

Good call, I was probably referring to legacy stuff.

I did put together the RasPi 3 instructions here, which do differ from the old OS:
http://www.sparqee.com/portfolio/sparqee-shieldrb/

I'll have time to jump on the board later today, but for the time being, steps 3 and 4:

Code: Select all

3. Edit /boot/cmdline.txt

    remove “console=serial0,115200”

4. Edit /boot/config.txt

    add “dtoverlay=pi3-miniuart-bt”

User avatar
donjohnii
Site Admin
Posts: 686
Joined: Tue Jul 30, 2013 2:19 pm

Re: Raspberry PI 3 + Cellv1.0 - Blue LED but no SMS

Postby donjohnii » Sat Dec 17, 2016 12:02 pm

gersbrett wrote:It could also be an issue with the cmdline.txt. This is what it looks now:

Code: Select all

dwc_otg.lpm_enable=0 console=serial0,115200 console=tty1 root=/dev/mmcblk0p7 rootfstype=ext4 elevator=deadline fsck.repair=yes rootwait quiet splash plymouth.ignore-serial-consoles


Can the mistake be in here?


Yea, you need to remove the "console=serial0,115200"

User avatar
donjohnii
Site Admin
Posts: 686
Joined: Tue Jul 30, 2013 2:19 pm

Re: Raspberry PI 3 + Cellv1.0 - Blue LED but no SMS

Postby donjohnii » Fri Jan 27, 2017 4:48 am

gersbrett wrote:I have the same issue: RPi II with Jessie, blue light but no sms sending possible.

It hangs on the at_cmgf() command of the SparqEE module, where it prints:

Code: Select all

INFO:       CMD: Full


and then goes into an endless loop.

Has anyone a solution to this?



Still stuck on this issue? Sounds like the modem needs to be reset or maybe a baud rate issue? Seems strange it would hang like that. I would suggest to try a manual connection and type some commands through minicom.


Return to “CELLv1.0”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest